maandag 30 november 2009

Herman helpt- bij de Marine

Vanmorgen zag ik de aflevering van Herman den Blijker bij de Marine. Ik ben veel op gewone fregatten geweest, maar nog nooit op een onderzeeboot. Als we naar de Marinedagen gingen, was de rij zo lang, dat we geen zin hadden om te wachten. Nu toch eens van binnen gezien!




Onderzeeboot




Hier staan de recepten:
http://www.rtl.nl/huistuinkeuken/hermanhelpt/recept_uitzending_1_3.xml

Recepten aflevering 3: De Marine

Witlof Honing
Ingredienten:
Witlof
Thijm
Rozemarijn
1 eetl. honing
Zout
Peper
Olijfolie

Benodigdheden:
Koekenpan

Bereiding:
• Snij de witlof door de helft en haal de kern eruit.
• Zet een pan met olijfolie op hoog vuur.
• Doe de witlof in de pan, zweet het aan en roer tot de meeste vocht eruit is.
• Snij de thijm en rozemarijn fijn en voeg deze toe aan de witlof samen met het zout en de peper.
• Doe een eetlepel honing bij de witlof en laat dit carameliseren.
• Wanneer de honing om de witlof zit en alles een bruin kleurtje heeft is de witlof gaar en klaar!


Spaghetti Carbonara
Ingredienten:
Boekweit spaghetti (of dikke spaghetti, No 9)
Ontbijt spek
Peterselie
4 eidooiers
Knoflook
Olijfolie

Bereiding:
• Zet een pan water op voor de pasta, voeg hier een scheut olijfolie aan toe (zie ook tip onderaan dit recept).
• Bak de ontbijtspek helemaal uit en leg deze op een tissue of plank om het vet eraf te laten druipen.
• Snij de peterselie fijn.
• Snij ook de ontbijtspek, wanneer deze droog is, fijn.
• Doe de 4 eidooiers in een bakje en kluts deze tot een geheel.
• Wanneer de pasta klaar is, giet deze af en doe de pasta nog een beetje nat terug in de pan.
• Voeg een scheut olijfolie toe aan de pasta en roer dit door elkaar.
• Laat de pasta even staan om af te koelen.
• Voeg de eierdooiers toe aan de pasta en roer dit goed door elkaar. LET OP: de
pasta mag niet te heet zijn wanneer de eierdooiers erin gaan anders krijg je een
omelet in de pasta.
• Voeg als laatste de spek, peterselie en knoflook aan de pasta toe en roer als
laatste het geheel door elkaar.

Tips van Herman:
Een scheut olijfolie door de pasta nadat dit gekookt is, zorgt ervoor dat het niet aan elkaar gaat plakken. Doe dit als de pasta direct genuttigd wordt. Zet je de pasta weg om later te consumeren, dan kun je beter zonnebloemolie gebruiken.
Door het gebruik van de ontbijtspek hoeft er geen zout meer toegevoegd te worden aan het gerecht.

Bloemkool Ansjovis
Ingredienten:
Bloemkool
Blikje ansjovis
Olijfolie
Peper
Pijnboompitten

Bereiding:
• Maak de bloemkool schoon.
• Zet een diepe pan op het vuur met een goeie scheut olijfolie, 4 ansjovisjes en peper erin.
• Leg de bloemkool (in zijn geheel of in stukjes) op de ansjovis in de pan.
• Zet het vuur laag en doe de deksel erop, laat alles langzaam garen.
• Zet een pannetje op niet te hoog vuur en doe de pijnboompitjes erin.
• Blijf goed door de pitjes roeren zodat ze een bruine kleur krijgen.
• Na drie kwartier is de bloemkool gaar en kan deze van het vuur af.
• Roer de bloemkool rustig met de ansjovis door elkaar tot een gelijke massa.
• De pijnboompitjes op het bord over de bloemkool strooien en het is klaar.

Tip van Herman:
dit gerecht is ijskoud ook heel erg lekker tijdens een warme zomer.

Zelfgemaakt IJs
Ingredienten:
1 liter vruchtensap naar keuze
1 liter water
1 kilo suiker

Benodigdheden:
Bomemeter (te krijgen bij de kookwinkel)

Bereiding:
• Breng een liter water met een kilo suiker aan de kook.
• Doe de vruchtensap in een schaal en leg de bomemeter erin.
• Voeg het suikerwater met kleine scheutjes toe aan de vruchtensap tot de
bomemeter op 12 bome staat.
• Zet dit mengsel bij 12 bome in de vriezer.
• Wanneer u echt ijs wil is het zaak dat u elke 5 minuten door het mengsel roert
tot u ijs heeft.
• Wanneer u granite wilt zet u het mengsel 12 uur in de vriezer.

Tip van Herman:
In plaats van vruchtensap kunt u ook cola of ice tea gebruiken.

Ananas
Ingredienten:
Verse Ananas
Rietsuiker
Roomboter

Bereiding:
• Maak de ananas schoon, haal de pitten en de kern eruit.
• Snij de ananas is grote stukken.
• Zet een pan op het vuur met zonnebloemolie erin.
• Bak de ananas aan tot het een goudkleur krijgt.
• Strooi er een paar eetlepels rietsuiker bij.
• Wanneer de rietsuiker begint te carameliseren (smelten), gooi er een klont boter in.
• Laat dit even lekker bakken en de ananas is klaar.

Tip van Herman:
Voor een extra smaakje over de ananas kunt u het geheel in de pan afblussen met bijvoorbeeld een half glaasje cointreau of amaretto!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten